užkandžiai/ refreshments

Tzatziki padažas

„Tzatziki“ yra populiarus graikiškas padažas, kuris puikiai tinka prie mėsos ir daržovių patiekalų. Gaminamas jis labai paprastai – iš jogurto, česnako, agurko, trupučio alyvuogių aliejaus, galima dėti mėtos ar krapų.  Padažo pagrindas yra jogurtas. Graikiškas jogurtas yra gerokai tirštesnis, riebesnis ir rūgštesnis, gaminamas iš avių ar ožkų pieno, tad mums parduotuvėje teks paieškoti riebesnio ir tirštesnio jogurto vietoj mums įprasto lietuviško. 











300 g. jogurto
agurkas
druska
šlakelis alyvuogių aliejaus


Agurką tarkuojame stambia trintuve, įdedame druskos ir leidžiame pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Sultys nupilamos, kad visai neliktų skysčio. Agurką sumaišome su jogurtu, išspaudžiame česnaką, įpilame alyvuogių aliejaus, pagardiname druska, galima pipirais ar susmulkintais žalumynais. Viską gerai išmaišome.  Labai skanu, galite valgyti, kad ir vieną...


Keptas varškės sūris











saldaus pieno sūris
česnako skiltelė
druska
alyvuogių aliejus
mėgstami prieskoniai


Sūrį įtriname prieskoniais,  druska, smulkintu česnaku. Apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Paliekame pastovėti 20 min., leidžiame prieskoniams įsigerti. Kepame apie 20 min.  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.




Sumuštinukai - vėrinukai iškylai










duona
maži pomidoriukai
dešra
kumpis
sūris




Pjaustai ir veri. Vaišini draugų kompaniją, valgai pats ir džiaugiesi. Puiki užkandžio idėja iškylai gamtoje, kelionėje ir ne tik...  Paprasta ir patogu.
 



Marinuotos juodosios alyvuogės












400 g. alyvuogių
didelis šaukštas medaus
ypač tyro alyvuogių aliejaus tiek, kad apsemtų alyvuoges inde
2 dideli šaukštai čiobrelių
4 dideli šaukštai sojos padažo
skiltelės trinto česnako
klasikinis balzamiko kremas (galima naudot balzamiko actą)



Pakaitinti, ištirpdyti medų. Sutrinti arba smulkiai supjaustyti česnaką. Alyvuoges, medų, česnaką, sojos padažą, čiobrelius  sudėti į indą, geriau statesnį.  Viską gerai išmaišyti.
Porą dienų marinuoti. Man porą dienų išlaukti niekaip neišeina  – po poros parų jų jau nebebūna nei kvapo. Tad patikslinu – po poros dienų marinuojame vėl :)






Marinuotos žaliosios alyvuogės







400 g. alyvuogių
ypač tyro alyvuogių aliejaus tiek, kad apsemtų alyvuoges inde
skiltelės griežinėliais pjaustyto česnako
1 šaukštas grūstų kalendrų sėklų
2 šaukštai rozmarinų
dviejų  apelsinų sultys
čili pipiriukų pagal norimą aštrumą
tarkuota apelsino žievelė
jei turite galite įdėti šaukštą šviesaus balzamiko kremo



Supjaustome grežinėliais česnaką, išspaudžiam dviejų apelsinų sultis. Visus ingridientus sudedame į indą ir gerai išmaišome.  Marinuojame ir valgome.



Sluoksniuotos tešlos suktinukai 






Sluoksniuota bemielė tešla (naudojau šaldytą "Mantingos")
pomidorų padažas
majonezas
100 g. kumpio
100 g. konservuotų ananasų
150 g. fermentinio sūrio
prieskoniai ( rozmarinai, čiobreliai, bazilikai )


Smulkiai supjaustyti kumpį ir ananasus. Sutarkuoti sūrį. Atšildyti tešlą. Šiek tiek ją pakočioti. Lengvai iškočiotą tešlos lapą ištepti pomidorų padažu ir majonezu. Apibarstyti kumpio, ananasų gabaliukais, sūriu ir prieskoniais. Tešlą lengvai paspaudžiant susukti kaip viniotinį. Pailgą viniotinį supjaustyti 1 - 1,5 cm riekutėmis. Riekutes išdėlioti ant kepimo popieriumi padengtos skardos ir į įkaitintą orkaitę.
Kepam 150 - 170 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol lengvai apskrus ir išsilydis sūris.

Nudžiuginti būrį vaikų ar įsimesti į iškylų krepšelį - pats tas. Kumpį, ananasus galima pakeisti kuo tik norime, tuo kas mums skanu ar tuo kas puikuojasi mūsų šaldytuvų lentynėlėse. Svarbiausia nepamiršti padažų ir sūrio.






Šernienos paštetas





200 g. kiaulienos
600 g. šerno kepenų
2 šaukštai grietinės
50 g. sviesto
2 kiaušiniai
2 svogūnai
pienas
druska, pipirai, kiti prieskoniai pagal skonį.


Labai mėgstu paštetą, tačiau vos pažiūrėjus kiek visokių E mirga ant parduotuvėje parduodamų paštetų etikečių, nei pirkti, nei valgyti ranka nekyla...  Tačiau šis naminis paštetas tobulas! Nors teisė gaminti šį paštetą man suteikta nebuvo (matyt todėl, kad šerną nušoviau ne pati), teisės jo girti niekas neatėmė :) Buvau stebėtoja, ragautoja ir griežta vertintoja. Labai skanu - 10 balų! Rekomenduoju. 

Nuplauname, supjaustome gabaliukais šerno kepenis. Į puodą pilame pieną, dedame supjaustytas kepenis ir apie 20 min. verdame jas piene.

Kitame puode vandenyje išverdame kiaulieną (galima naudoti ir faršą, tokiu atveju faršą apie 20 min. troškiname).

Smulkiai supjaustome ir aliejuje apkepiname svogūnus.

Išvirtas kepenis, kiaulieną ir svogūnus sumalame mėsmale. Galima permalti ir porą kartų.

Sumaltą masę sudedame į puodą. Išplakam kiaušinius. Kiaušinių plakinį, grietinę, sviestą, prieskonius sumaišome su mėsos mase. Verdam viską apie 20 min. pamaišant. Atvėsiname. 

Paštetą sudedame į formeles arba nedidelius plačius stiklainiukus.
Šaldytuve paštetas puikiausiai išsilaikė dvi savaites, tiksliau vienas stiklainiukas paslėptas šaldytuve netyčia užsiliko net dviem savaitėm!





1 komentaras:

Skaiste Sky rašė...

Duoniukai su avokadu pusrytukams arba uzkandelei :)

Supjaustome avokada ir uzdedame ant lietuvisku duoniuku. Pabarstome citrinos/pipiriuku/druskos bei cesnako (jei megstate) prieskoniais.

Avokadas ne tik sveika bet ir skanu! Bon apetit!