2013 m. vasario 18 d., pirmadienis


Šventinis Kalėdinis pyragas 


300 gr. sviesto
200 gr. rudojo cukraus
4 kiaušiniai
šlakelis vanilės esencijos
keli šaukštai medus
kg. džiovintų vaisių (spanguolės, vyšnios, datulės, abrikosai, kriaušės) 200 gr. lazdyno riešutų
300 gr. miltų
kepimo miltelių
cinamono
200 ml. brendžio



Pastaba prieš kepant. Iškeptas pyragas turi bręsti mažiausiai 2 savaites.


Džiovintus  vaisius pasmulkinti, supjaustyti, užpilti brendžiu. 
Palikti pastovėti keliom valandom tam, kad vaisiai sugertų brendį.  Supyliau jo daugiau nei 200 ml., sugėrė pilnai, neliko nei lašo. O jau vaisių skanumas... Juokėmės, kad pyrago kepimą ties šiuo etapu būtų galima baigti, kadangi ši dalis labai skani, na ir pakankamai linksma gali patapti jei labai įsijausit į ragavimą :)

Ištirpinti medų, supilti į vaisius ir išmaišyti. 

Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, po vieną plakant įmušame kiaušinius ir plakame kol masė pabals ir nesijaus cukraus kruopelių.

Į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį įsijojame miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir cinamonu. Viską gerai išmaišom. 

Paskrudinti  riešutus, nuimti luobeles ir susmulkinti. 

Į paruoštą tešlą suberiame vaisius su riešutais, gerai išmaišome.

Pyrago mišinį suverčiame į kepimo popieriumi išklota forma ir kepame iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas.

Pyragą ataušiname, suvyniojame į foliją ir paliekame sausoje vietoje bręsti ir laukti švenčių.

Pirmą kartą iš kelių bandymų man šis pyragas gavosi tikrai skanus. Paslaptis paprasta - dėjau tik tuos džiovintus vaisius, kuriuos tikrai pati mėgstu. Nepadauginau prieskonių - medaus, cinamono, rudojo cukraus ir brendžio puikiai užteko vaisiams  į kompaniją, visi skoniai buvo ryškūs ir puikiai tarpusavyje derėjo.
Gimusi idėja. Pyragą supjausčiau gabaliukais, kiekvieną iš jų apipyliau baltu šokoladu, dekoravau ir suvyniojau į permatomą popierių. Buvo tikrai puikus priedas prie Kalėdinių dovanų. Ištiesų buvo smagu kiekvienam prie dovanos pridėti mano manymu pačią didžiausią dovaną kokia tik galėjau pridėti - savo laiko ir širdies dalelę.
Sekmės gaminant jei apsisprendėte!



1 komentaras:

Ridma rašė...

Kiek medaus bsutie keli šaukštai?:)