bulvės/ potatoes


Cepelinai /didžkukuliai

Cepelinai, cepelinai... Ar tikrai cepelinai ir kiti lietuvių ypatingai mėgstami bulviniai patiekalai yra lietuviškos virtuvės kulinarinis paveldas? 
Bulvės lietuvoje pradėtos auginti bene vėliausiai Europoje, o valgyti – dar vėliau.
XVIII a. lietuvos didikai bulves veisdavo oranžerijose, kaip dekoratyvinius augalus, dėl gražių žiedų. 
Cepelinai - sovietmečio paveldas. Kai iš žmonių atėmė žemę, grūdų auginti nebuvo kur  bulvė tapo šeimos maitintoja.
Pirmą kartą  lietuviškų cepelinų receptas paminėtas 1935 m. išleistoje knygelėje Ką valgome?”. Prireikė dar apie 30 metų patiekalo ikonizavimui ir tik apie 1970 metus lietuviai cepelinus pradėjo minėti kaip vieną iš labiausiai lietuvių vartojamų ir mėgstamų patiekalų. Manau, kad prie cepelinų populiarinimo labiausiai prisidėjo tarybinės valgyklos.

















Bulvių masė

20 bulvių
druska

15 bulvių nuskutame, sutarkuojame, per marlę nuspaudžiame skysti. Skysčiui leisti pastovėti kol nusės krakmolas. Skysti išpilti, krakmolą sudėti į bulves.
5 bulves nuskutame, išverdame, sutriname.
Sumaišome abi bulvių mases, maišydami įdedame žiupsnelį druskos.

Mėsos įdaras
500 g. maltos mėsos ( jautienos arba kiaulienos)
2 svogūnai
druska
pipirai

Smulkiai supjaustyti ir keptuvėje pakepinti svogūną, įmaišyti jį į maltą mėsą.
Įdėti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.

Varškės įdaras
500 g. varškės
1 kiaušinis
druska
cukrus

Varškę gerai ištrinti, įmušti  kiaušinį, įdėti truputį druskos, cukraus ir išmaišyti.

Cepelinų formavimas
Imti 70-80 g. bulvių masės, delnais suploti. Į vidurį dėti įdaro, kraštus sujungti ir padaryti apvalius kukulius. Atsargiai po vieną leisti į verdantį pasūdytą vandenį. Virti lengvai pamaišant apie  20-30 minučių.

Kol cepelinai verda darome padažą.

Padažas
100 g šoninės ar lašinių
1 svogūnas
3 šaukštai grietinės

Šoninę,ir svogūną smulkiai supjaustome, pakepiname keptuvėje. Įdedam kelis šaukštus grietinės ir jei reikia prieskonių.






Stambiai tarkuotų bulvių blynai









1 kg. bulvių
2 svogūnai
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
žiupsnelis pipirų



Vidutinio stambumo tarka (šiaudeliais) sutarkuoti 1 kg. nuskustų bulvių, nusunkti. Kai nusunktame skystyje nusistovės krakmolas, skystį nupilti. Krakmolą sudėti atgal i tarkius.
Įmaišyti smulkiai supjaustytus svogūnus. 
Įmušti kiaušinius. 
Paskaninti druska ir pipirais.

Kepti ant aliejaus perpus su sviestu. 


Komentarų nėra: