Cepelinai /didžkukuliai
Cepelinai, cepelinai... Ar tikrai cepelinai ir kiti lietuvių ypatingai mėgstami bulviniai patiekalai yra lietuviškos virtuvės kulinarinis paveldas?
Cepelinai, cepelinai... Ar tikrai cepelinai ir kiti lietuvių ypatingai mėgstami bulviniai patiekalai yra lietuviškos virtuvės kulinarinis paveldas?
Bulvės lietuvoje pradėtos auginti bene vėliausiai Europoje, o
valgyti – dar vėliau.
XVIII a. lietuvos didikai bulves veisdavo
oranžerijose, kaip dekoratyvinius augalus, dėl gražių žiedų.
Cepelinai - sovietmečio paveldas.
Kai iš žmonių atėmė žemę, grūdų auginti nebuvo kur bulvė tapo šeimos maitintoja.
Pirmą kartą lietuviškų
cepelinų receptas paminėtas 1935 m. išleistoje knygelėje „Ką valgome?”. Prireikė dar apie 30 metų patiekalo
ikonizavimui ir tik apie 1970 metus lietuviai cepelinus pradėjo minėti kaip vieną iš
labiausiai lietuvių vartojamų ir mėgstamų patiekalų. Manau, kad prie cepelinų
populiarinimo labiausiai prisidėjo tarybinės valgyklos.
Bulvių masė
20 bulvių
druska
15
bulvių nuskutame, sutarkuojame, per marlę nuspaudžiame skysti. Skysčiui leisti
pastovėti kol nusės krakmolas. Skysti išpilti, krakmolą sudėti į bulves.
5
bulves nuskutame, išverdame, sutriname.
Sumaišome
abi bulvių mases, maišydami įdedame žiupsnelį druskos.
Mėsos įdaras
500
g. maltos mėsos ( jautienos arba kiaulienos)
2 svogūnai
2 svogūnai
druska
pipirai
Smulkiai supjaustyti ir keptuvėje pakepinti svogūną, įmaišyti
jį į maltą mėsą.
Įdėti druskos, pipirų ir viską gerai išmaišyti.
Varškės įdaras
500 g. varškės
1 kiaušinis
druska
cukrus
Varškę gerai ištrinti, įmušti kiaušinį, įdėti truputį druskos, cukraus ir
išmaišyti.
Cepelinų formavimas
Imti 70-80 g. bulvių masės, delnais suploti. Į vidurį dėti
įdaro, kraštus sujungti ir padaryti apvalius kukulius. Atsargiai po vieną
leisti į verdantį pasūdytą vandenį. Virti lengvai pamaišant apie 20-30 minučių.
Kol cepelinai verda darome padažą.
Padažas
100 g šoninės ar lašinių
1 svogūnas
3 šaukštai grietinės
Stambiai tarkuotų bulvių blynai
1 kg. bulvių
2 svogūnai
2 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
žiupsnelis pipirų
Vidutinio stambumo tarka (šiaudeliais) sutarkuoti 1 kg. nuskustų bulvių, nusunkti. Kai nusunktame skystyje nusistovės krakmolas, skystį nupilti. Krakmolą sudėti atgal i tarkius.
Įmaišyti smulkiai supjaustytus svogūnus.
Įmušti kiaušinius.
Paskaninti druska ir pipirais.
Kepti ant aliejaus perpus su sviestu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą