miltiniai patiekalai/ farinaceous dishes

Pusryčių blyneliai su žemuogių uogiene













Informacija ruošiama.



Varškės blynai










400 g. varškės
2 kiaušiniai
1 stiklinė miltų
didelis šaukštas cukraus 
žiupsnelis druskos
aliejaus kepimui


Varškę ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinius, suberiame miltus, įdedame žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome. Keptuvėje įkaitinam aliejų. Šaukštu formuojame blynelius, kepame iš abiejų pusių kol rusvai apskrunda.


Lietiniai blynai








2 kiaušiniai
1 didelis šaukštas cukraus
žiupsnelis druskos
200 ml. pieno
200 ml. šalto vandens
200 g. miltų

aliejaus kepimui


Į dubenį suberkite miltus, druską, cukrų, įmuškite kiaušinius. Maišydami ar plakdami mikseriu pilkite vandens ir pieno mišinį. Pildami stebėkite, kad tešla būtų tinkamos konsistencijos, nuo miltų rūšies priklauso kiek vandens ir pieno mišinio reikės sunaudoti. Tešla turi būti tokio skystumo, kad lengvai pasiskirstytų ant keptuvės.

Keptuvę patepkite aliejumi ir gerai įkaitinkite. Plonu sluoksniu pilkite tešlą tolygiai paskirstydami visoje keptuvėje. Kepkite iš abiejų pusių.
Pirmam blynui keptuvę įkaitiname kiek įmanoma karščiau. Sekantiems blynams kepti karštį mažinam iki vidutinio.

Spagetti su vištiena ir pievagrybiais






200 g. pievagrybių
200 g.vištienos krūtinėlės
200 g. makaronų
200 ml. grietinėlės
kaparėliai
petražolės
svogūnas
druska
pipirai

Vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais. Kepkite keptuvėje. Iškepkite, tačiau neperkepkite - vištiena turi būti minkšta ir sultinga. Sudėkite į lėkštę ir pastatykite šiltai.

Toje pačioje keptuvėje pakepinkite susmulkintą svogūną bei smulkintus pievagrybius, supilkite grietinėlę. Sudėkite vištieną. Lengvai patroškinkite. Įdėkite kaparėlius ir smulkintas petražoles. 

Išvirkite makaronus.

Ant išvirtų makaronų sudėkite vištieną su pievagrybiais ir kaparėliais. Patiekite.



Spurgos su traškia plutele ir puria varške viduje. Skanutės.








500 g. varškės
5 dideli šaukštai cukraus
vanilinio cukraus 
žiupsnelis druskos
5 kiaušiniai
kepimo milteliai
miltai
aliejaus kepimui
cukraus pudra 




Varškę ištrinam su cukrumi. Įdedam vanilinio cukraus, druskos.
Įmušam kiaušinius.
Miltus sumaišom su žiupsneliu kepimo miltelių ir sijojant beriame į varškės ir kiaušinių masę.

Puode įkaitinam aliejų. 
Aliejų įkaitinti ant aukščiausios temperatūros, kai tik įkaista, prieš dedant spurgas ugnį sumažinti iki vidutinės. Aliejus neturi būti per karštas, tada spurgutės bus gražios rusvai auksinės spalvos.

Tešla turi lipti prie sausų rankų, todėl šlapiu šaukštu ir šlapiom rankom, pamėtant iš rankų į šaukštą ir atvirkščiai, formuojam spurgutes ir metam į puodą kepti. Galima vietoj rankų šlapinimo jas pasitepti aliejumi. Galima į tešlą dėti daugiau miltų, kad  būtų lengviau formuoti ir tešla neliptų prie pirštų, tačiau tada kažkiek nukentės kepinio purumas. Čia jau kaip kam labiau patinka...

Procesas gal keistokas, tačiau tikrai nesudėtingas, mūsų namuose spurgas kepa vaikai.

Mažytės spurgutės (apie 4 cm. skersmens) iškepa per 5 minutes.
Iškepusias sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus.
Apibarstome cukraus pudra.


Tešla kibinams ir nesaldiems pyragams

~1 kg miltų
4 kiau­ši­niai
450 gr. margarino
200 gr. grietinės

Sumušame kiau­ši­nius  į dubenį, įdedam šaukš­telį drus­kos, dedam grie­tinę ir išplakame.
Tada sude­dame supjaus­tytą kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ros mar­ga­riną ir mil­tus. Viską gerai išmin­kome. Tešla turi būti minkšta, netru­panti, nelim­panti. Dedam į šaldy­tuvą ir atšal­dom.

Dažnai tešlos pasigaminu daugiau, ji puikiai gali stovėti šaldytuve net kelias dienas. 
Iš šios proporcijos išeina pagrindas kokiems  4 nesaldiems pyragams su įdaru.




Karamelizuotų svogūnų (Miros) pyragas 



Tešla apie 200 g. ( žr. "Tešla kibinams ir nesaldiems pyragams")
raudoni svogūnai (kokie 5 -7 vnt.)
rudasis cukrus
balzamiko actas
šoninė
džiovinti pomidorai aliejuje
sūris „Džiugas“
kiaušinis
pienas
miltai








Plonai supjaustyti svogūnai apie 50 min. troškinami su nedideliu

kiekiu cukraus, žiupsneliu druskos ir šlakeliu balzamiko acto.

Tešla iškočiojama, kepimo formoje iš tešlos  formuojama įduba

pyrago forma. Paruošta svogūnų masė sudedama į formą. 

Ruošiamas plakinys iš kiaušinio, pieno ir miltų.  Plakiniu užpilame sudėtus

svogūnus.  Pabarstome sūriu. Plonai supjaustome šoninę ir dedame ją ant

pyrago kartu su pomidorais.

Kepame 30 – 40 min.  170 laipsnių orkaitėje.



Pyragas gimė bebendraujant ir improvizuojant virtuvėje su mano miela drauge Mira.  

Su jos atneštu baltu vynu šis pyragas buvo dieviško skonio. Tad nusprendėm jį taip ir pavadinti - Miros pyragu. Ypatingų pagyrų sulaukiantis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas.




1 komentaras:

Skaiste Sky rašė...

Stikline (apie 200g.) kefyro, vienas didelis skanus su ryskiai geltonu tryniu kaimiskas kiausinis, slakelis vanilos, ziupsnelis druskytes, saukstelis aliejaus ir avizu dribsniu miltai (puodukas apie 200g. lietiniams ir siek tiek daugiau maziems blynukams). Viska sumaisyti indelyje, ideti ziupsneli meiles ir kepti stipriai ikaitintoje tefalineje keptuveje su laseliu aliejaus.

Vaisintis apipylus nekaitintu grikiu medumi :) Skanaus!