tortai, pyragai, sausainiai/ cakes , pies, biscuits

Plaktos grietinėlės ir sūrio tortas




150 g. dribsnių
50 g. sviesto 

didelis šaukštas medaus

500 g. grietinėlės 35% riebumo
200 g. Mascarpone sūrio
200 g. Philadelphia sūrio
cukraus pudros
citrina
vanilinis cukrus
30 g. želatinos
migdolų drožlių
cinamono



Torto pagrindas.
Sviestą ir medų tirpiname iki skystos masės. 
Dribsniais išklojame torto formos dugną. 
Įšklotą dugną sulaistome tirpinto sviesto ir medaus mišiniu.

Torto masė. 
Išplakame grietinėle iki standžios masės.  
Mascarponės sūrį sumaišome su Philadelphia sūriu. Pagal skonį, norimą saldumą, įmaišome cukraus pudros. Išspaudžiame citrinos sultis, įmaišome į sūrių masę.
Želatiną užpilame 50 g. vandens, ištirpiname. Vos jai ištirpus supilame ją į sūrio masę. Įmaišome išplaktą grietinėlę. Atsargiai, šaukštu, gerai išmaišome bendrą masę ir sudedame į formą. Migdolų drožlėmis dekoruojame paviršių, apibarstome cinamonu. Įdedam į šaldytuvą kelioms valandoms.

Nesudėtingai pagaminamas ir tikrai skanus tortas grietinėlės ir sūrio mėgėjams. 



Trijų šokoladų tortas











Informacija ruošiama.




Varškės ir uogų tortas






500 g. varškės 
200 g. grietinėlės
150 gr. paprastų sausainių (naudojau "Gaidelis")
70 gr. sviesto 
400 g. šaldytų trintų uogų su cukrumi (naudojau šaldytą juodųjų serbentų uogienę)
20 g. želatinos




Torto pagrindas. 
Sausainius sutriname su blenderiu. Ištirpiname sviestą ir sumaišome su sausainių trupiniais. Gaunasi trapi, byri masė. Gauta mase formą plonai išklojame torto formos dugną. Stipriai suspaudžiame, išlyginame. 

Torto masė.
Varškę su šaldytom trintom uogom sumaišome ir sutriname blenderiu. Ragaujate masę, jei kažko trūksta papildomai įdedam, pvz. cukraus.

Želatiną ištirpiname 50 ml. vandens. Želatinai ištirpus (ilgai nelaukiant, kadangi mažas kiekis vandens ir želatina stingsta labai greitai) ją supilame į varškės masę ir gerai, tolygiai viską išmaišom.

Iki standumo išplakame grietinėlę ir įmaišome ją į pradedančią stingti varškės masę.

Torto formavimas.
Ant paruošto torto pagrindo dedame paruoštą torto masę. Suformuotą tortą dedame į šaldytuvą kelioms valandoms.  Baigta.


Paprastai ir greitai padaromas tortas, net neįgudusioms šeimininkėms jo gaminimas turėtų būti tikra palaima. Žinoma jei per vasarą savo šaldymo kamerą papildėte šaldytomis uogomis ar uogienėmis...


P.S. Mano darytas tortas nedidelis - apie 20 cm. skersmens, tad didesniam tortui normas reikėtų proporcingai padidinti.







Varškės ir klevų sirupo pyragas / Cottage cheese and maple syrup pie





200 g. dribsnių
50 ml. klevų sirupo
70 g. sviesto
dvi saujos išlukštentų pistacijų
200 g.  9 proc. riebumo varškės
200 g.  grūdėtos varškės
citrinos  žievelė
pakelis grietinėlės skonio pudingo (naudojau Dr. Oether)


Pyrago pagrindas. Klevų sirupą maišom su ištirpdytu sviestu. Sutraiškom gabaliukais pistacijų riešutus. Riešutus sumaišom su dribsniais ir apipilam sirupo ir sviesto mišiniu. Gerai išmaišom, išklojam mase formos dugną, gerai suspaudžiame.
Darome varškės masę. Sumaišome paprastą varškę su grudėta, šiek tiek patriname. Paruošiame pudingą pagal ant pakelio parašytą instrukciją. Maišome pudingą su varškės mase, įtarkuojame citrinos žievelės.  Masę sudedame ant pagrindo viršaus. Baigta.
Papuošiame, apibarstome dribsniais, pistacijom ir į šaldytuvą keliom valandom.
Lengvai ir greitai pagaminamas, nereikia kepti ir tikrai skanus. Nors dabar labai madingi pertrintos varškės pyragai,  jausmas, kai jauti nedidelius varškės gumuliukus, man asmeniškai labai malonus.






200 g. flakes 
50 ml. maple syrup
70 g. butter.
two handfuls shelled pistachios
200 g. of 9% fat cottage cheese
200 g.  curd cheese
lemon zest
package cream flavored pudding ( I used Dr. Otker)


Cake base.  Add maple syrup to melted butter. Crush pistachio nuts into pieces and mix with flakes,
 pour syrup and butter mixture. Mix thoroughly, form the bottom of the masses through with, well you grasp.
Quark mass. Mix cottage cheese with curd cheese. Prepare pudding according to package written instructions. Mix the pudding with quark mass pour lemon peel. Put together based on the mass of the top.
Decorate, add flakes and pistachios. Put for a few hours in the refrigerator.
Easy and quick to make (doesn't need to baked) and really tasty.
Even though mashed cottage cheese cakes "are in" now - I personaly enjoy small cottage cheese parts.



Mano obuolių pyragas

Kai tik pabudus ryte pažvelgiau pro langą ir pamačiau pirmąjį spalio sniegą, nuo pat tos minutės kelias dienas be perstojo nedavė ramybės mintis apie JĮ.... Jo šildantį aromatą pasklidusį po visus namus. Atėjus rudeniui, kai už lango po truputį vis labiau ir labiau pradeda karaliauti šaltukas, būtent  šis pyragas mūsų namuose yra karalių karalius ! Kai nesinori ilgai stovėti virtuvėje, tačiau norisi kažko skanaus ir greit pagaminamo, šis pyragas pats tas - 15 min. darbo ir 40 min. kepimo.


















200 g. sviesto
1 stiklinė rudojo cukraus
5 kiaušiniai
1 stiklinė miltų (paprastus miltus maišau su Spelta miltais)
šaukštelis kepimo miltelių
vanilinis cukrus
cinamonas
obuolių tiek kiek norisi




Sviestą ištrinam su cukrumi.  Į sviestą su cukrumi dedame kiaušinius, gerai išsukame.
Dedam miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir cinamoną. Maišome tešlą iki standžios grietinės konsistencijos.
Tešlą sukrečiam į kepimo formą, paviršiuje išdėliojam supjaustytus obuolius.
Kepam apie 40 min. 170 laipsnių orkaitėje.


Varškės pyragas (Varškės ir meilės pyragas)





200 g. sviesto 
0,5 stiklinės cukraus
 2 stiklinės miltų

500 g. varškės ( ne mažesnio riebumo kaip 9 proc., kuo riebesnė tuo geriau)
3 kiaušiniai
1/2 stiklinės cukraus
žiupsnelis smulkiai maltų gvazdikėlių 
medus



Tešla. Sviestą sutarkuojam arba susmulkinam mažais gabaliukais. Į sviestą supilame miltus ir cukrų. Viską rankomis minkome. Tešla turi būti trapi, puri, byranti tarp pirštų, tokia kaip sniegas šiandien :)

Varškės masė. Į varškės masę įmušam kiaušinius. Gerai išmaišom. Galima plakikliu išplakti iki kremo konsistencijos. Dedame prieskonius.

Lengvai pašildom medų, tam, kad taptų skystesnis.

Tešlos trupinius padalinu į dvi dalis. Viena trupinių dalimi išklojame kepimo indo dugną.  Lengvai paspaudžiame, kad būtų vientisa masė pagrindui. Ant pagrindo dedame ir tolygiai paskirstome varškės masę. Varškės paviršiuje atsargiai pildama iš viršaus, paskirstau medų. Tolygiai, plonu sluoksniu ant pyrago užbarstome antrą trupininės tešlos dalį.

Kepame 170 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.

Smulkinti gvazdikėliai šiam pyragui suteikia nuostabų prieskonį puikiai derantį su medumi.  Jų aromatas ypatingai stiprus, todėl reikėtų nepersistengti ir dėti labai nedaug, juos gerai susmulkinti. 
Žinant, kad gvazdikėliai nuo senų laikų laikomi stipriu afrodiziatiku nebus labai blogai jei netyčia jų padauginsit - "Varškės ir meilės pyragas" visgi skamba viliojančiai. Gal taip jį ir pavadinkime.



Šventinis Kalėdinis pyragas


300 gr. sviesto
200 gr. rudojo cukraus
4 kiaušiniai
šlakelis vanilės esencijos
keli šaukštai medus
kg. džiovintų vaisių (spanguolės, vyšnios, datulės, abrikosai, kriaušės) 200 gr. lazdyno riešutų
300 gr. miltų
kepimo miltelių
cinamono
200 ml. brendžio



Pastaba prieš kepant. Iškeptas pyragas turi bręsti mažiausiai 2 savaites.


Džiovintus  vaisius susmulkinti, supjaustyti, užpilti brendžiu. 
Palikti pastovėti keliom valandom tam, kad vaisiai sugertų brendį.   Supyliau jo daugiau nei 200 ml., sugėrė pilnai, neliko nei lašo. O jau vaisių skanumas... Juokėmės, kad pyrago kepimą ties šiuo etapu būtų galima baigti, kadangi ši dalis labai skani, na ir pakankamai linksma gali patapti jei labai įsijausit į ragavimą :)

Ištirpinti medų, supilti į vaisius ir išmaišyti. 

Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, po vieną plakant įmušame kiaušinius ir plakame, kol masė pabals ir nesijaus cukraus kruopelių.

Į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį įsijojame miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir cinamonu. Viską gerai išmaišom. 

Paskrudinti riešutus, nuimti luobeles ir susmulkinti. 

Į paruoštą tešlą suberiame vaisius su riešutais, gerai išmaišome.

Pyrago mišinį suverčiame į kepimo popieriumi išklota forma ir kepame iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas.

Pyragą ataušiname, suvyniojame į foliją ir paliekame sausoje vietoje bręsti ir laukti švenčių.

Pirmą kartą iš kelių bandymų man šis pyragas gavosi tikrai skanus. Paslaptis paprasta - dėjau tik tuos džiovintus vaisius, kuriuos tikrai pati mėgstu. Nepadauginau prieskonių - medaus, cinamono, rudojo cukraus ir brendžio puikiai užteko vaisiams  į kompaniją, visi skoniai buvo ryškūs ir puikiai tarpusavyje derėjo.
Gimusi idėja. Pyragą supjausčiau gabaliukais, kiekvieną iš jų apipyliau baltu šokoladu, dekoravau ir suvyniojau į permatomą popierių. Buvo tikrai puikus priedas prie Kalėdinių dovanų. Ištiesų buvo smagu kiekvienam prie dovanos pridėti mano manymu pačią didžiausią dovaną kokia tik galėjau pridėti - savo laiko ir širdies dalelę.
Sekmės gaminant jei apsisprendėte!


Varškės spurgos

Mažytės, minkštutės, su traškia plutele ir puria varške viduje. Skanutės.








500 g. varškės
5 dideli šaukštai cukraus
vanilinio cukraus 
žiupsnelis druskos
5 kiaušiniai
kepimo milteliai
miltai
aliejaus kepimui

Varškę ištrinam su cukrumi. Įdedam vanilinio cukraus, druskos.
Įmušam kiaušinius.
Miltus sumaišom su žiupsneliu kepimo miltelių ir sijojant beriame į varškės ir kiaušinių masę.

Puode įkaitinam aliejų. 
Aliejų įkaitinti iki aukščiausios temperatūros, kai tik įkaista, prieš dedant spurgas ugnį sumažinti iki vidutinės. Aliejus neturi būti per karštas, tada spurgos bus gražios rusvai auksinės spalvos.

Tešla turi lipti prie sausų rankų, todėl šlapiu šaukštu ir šlapiom rankom, pamėtant iš rankų į šaukštą ir atvirkščiai, formuojam spurgutes ir metam į puodą kepti. Galima vietoj rankų šlapinimo jas pasitepti aliejumi. Galima į tešlą dėti daugiau miltų, kad  būtų lengviau formuoti ir tešla neliptų prie pirštų, tačiau tada kažkiek nukentės kepinio purumas. Čia jau kaip kam labiau patinka...

Procesas gal keistokas, tačiau tikrai nesudėtingas, mūsų namuose spurgas kepa vaikai.

Mažytės spurgos (apie 4 cm. skersmens) iškepa per 5 minutes.
Iškepusias sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Apibarstome cukraus pudra.

Komentarų nėra: