pomidorai
svogūnai
želatina
druska
cukrus
pipirai
citrinų rūgštis
Pomidorus ir svogūnus supjaustykite žiedeliais.
Paruoškite marinatą - 1 litrui vandens 1 valgomas šaukštas druskos, 3 šaukštai cukraus ir šaukštas citrinų rūgšties. Įdėkite pipirų ar kitų pageidaujamų prieskonių.
3 šaukštus želatinos išbrinkinkite ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Karštą marinatą sumaišykite su želatinos tirpalu.
Stiklainiuose susluoksniuokite pomidorus ir svogūnus. Tada iki pat viršaus pripilkite marinato ir 80 laipsnių karštumo vandenyje 15 min. pasterizuokite. Paskui iš karto sandariai uždarykite.
Ypatingai greitai ir paprastai konservuoti agurkai
Marinatas agurkams:
4 stiklinės vandens
0,5 stiklinės acto
1 didelis šaukštas druskos
1 stiklinė cukraus
agurkai
morkos
įvairūs prieskoniai: petražolės, krapai, garstyčių sėklos.
Į švarius stiklainius sudedame nuplautus agurkus, morkytes, petražoles, krapus, garstyčių sėklas.
Paruošiame marinatą pagal duotas proporcijas. Užviriname jį puode. Stiklainiukus su agurkais užpilam verdančiu marinatu ir palaikom apie 20 minučių. Tada marinatą supilame atgal į puodą ir vėl užviriname.
Antrą kartą užvirusį marinatą pilam į stiklainiukus ir uždarome dangteliais.
Norint aitresnių agurkėlių galima didint acto kiekį.
Šis marinavimo būdas tinka įvairioms daržovėms. Man išskirtinai patinka cukinijos šiame marinate. Dažnai į stiklainį patalpinu agurkus, cukinijas, morkytes ir net pomidoriukus.
Voveraitės žiemai
Marinatas voveraitėms:
4 stiklinės vandens
0,5 stiklinės 9 % acto
1 didelis šaukštas druskos
1 didelis šaukštas cukraus
Voveraitės (lot.Cantharellus) nesumaišykit su tom kur miškais laksto... :)
įvairūs prieskoniai: krapai, lauro lapeliai ar kt.
Voveraitės verdam vandenyje 20 minučių.
Išpilam į
kiaurasamtį, perpilam šaltu vandeniu.
Tada sudedam atgal į puodą, užpilam marinatu, sudedam prieskonius ir 5 minutes apverdam marinate.
Kartu su marinatu supilamos į stiklainiukus ir uždaromos žiemoti.
3 kg. prinokusių pomidorų
1 kg. morkų
1 kg. paprikų
1 kg. obuolių
2 stiklinės cukraus
0,5 stiklinės druskos
300 g. česnakų
1 stiklinė aliejaus
1 stiklinė 9% acto
Jei norisi aitrios užkandėlės, tai vietoj obuolių dedu čili pipiriukus, aišku ne kilogramą, bet pagal norimą aitrumą. Jei norisi mažiau saldžios, tai mažinam cukraus kiekį, galim didinti druskos. Siūlau verdant ragauti.
Taigi viską nuplauname, išlukštename česnakus.
Sumalame mėsos malimo mašinėle pomidorus, morkas, paprikas, obuolius. Malimui geriau pasirinkti elektrinę malimo mašinėlę, kadangi būtent šis darbas nėra labai lengvas.
Sudedam viską į puodą ir verdam 1 valandą.
Po valandos supilam cukrų, druską, aliejų, actą ir susmulkintus arba pertrintus česnakus. Dar paverdam 10 minučių ir talpinam į mažus stiklainiukus.
Ši užkandėlė nepamainomas užkandis, puikus pagardas kepiniams, priedas sriuboms, marinatams. Daugelis šį pagardą vadina adžika, tačiau žinodama abchazijos virtuvės norą apginti tikros "Adžikos" vardą to nedarysiu. Geriau patalpinsiu tikresnės Adžikos receptą ir tai vargu ar ji bus pati tikriausia, bet man ji ištiesų labiausiai panaši į tą tikrają atvežtą iš Gruzijos. Taigi...
Adžika
800 g. aitriųjų pipirų (ypač tinka džiovinti)
400 g. česnako
du pundeliai kalendros
du pundeliai petražolių
200 gr. graikinių riešutų
stiklinė druskos
100 g. chmeli – suneli prieskonių
šlakelis alyvuogių
aliejaus
šlakelis citrinos arba
vyno rugšties
Visus ingridientus malu mašinėle, maišau, po truputį dedu druską ir ragauju.
Išmaišytą masę dedu į
stiklainiukus ir uždarau. Paruoštas nuostabus pagardas aštrumo mėgėjams! Adžika puikiai stovi ir negenda - druska ir aštrumas užkonservuoja ilgam.
Koks
gardumas atvėsus orams, koks šildantis aromatas…
Šparaginių pupelių mišrainė
1 kg. šparaginių pupelių
0,5 kg. svogūnų
0,5 kg. morkų
1 litras pomidorų padažo
2 šaukštai cukraus
5 šaukštai acto
prieskonių, druskos pagal skonį
Pupeles apverdam vandenyje.
Troškinam daržoves (tarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytus svogūnus)
apie 15 min.
Nuolat maišant, bendrame puode, troškimam viską kartu (daržoves, susmulkintas
pupeles su pomidoru padažu, cukrumi, actu, krapais, petražolėm ir kitais
pageidaujamais prieskoniais).
Po 15 – 20 min. bendros masės troškinimo viską sudedame į švarius
stiklainius.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą